hammerum-herred.dk
Navigation
Gæster
Forside
Kirkebøger
Batch-Numre
Andre nævnelser
Skifter
Tingbøger
Fast ejendom
Lægdsruller
Familiestof
FS / AO / Wiberg
Kommunalstof
Andre kopier
Slægtstavler
Borris Seminarium
Andre afskrifter
Skat
Artikler
Fotoalbum
Gravsten
Links
Bøger
Søg
Søg i debatforum
Slægtsbøger
Forumindlæg
Falskmønterbanden i Hestlund (1774- 1776) - En kort beretning om herredsfogedsønnen fra Snejbjerg og .....
falsk_hestlund.doc (39 KiloBytes)

Det må absolut anbefales interesserede at læse hele beretningen om bandens virksomhed, opklaringen af sagen, og de noget besynderlige forhold omkring selve dommen.

Se: Samlinger til Jydsk Historie og Topografi. 4. række, 4. bind, 1922 - 24, side 39ff

Skrevet af feldborg d. 04/07/2005 19:501 Kommentar(er) · 13915 Fremvisninger - Udskriv
Kommentarer

feldborg d. 03/09/2005 23:57

Som Tom Brøndsted tidligere har anført i et indlæg i DIS-Forum er præsten Jacob Schou død 5 år før disse begivenheder. Men det fremgår da også af den oprindelige tekst at det var hans søn Janus Shou (der efterfulgte faderen som præst Ulfborg) som var med til at afsløre falskmønterne.

Det Lier Hansen hentyder til er at det faktisk i august 1775 på et par dage lykkedes banden at købe en del heste og få afsat ca. en snes 50 rdlr sedler (udover en del 10 rdlr sedler), bla. på Lund marked og bla. til Pastor Janus Schou i Ulfborg. Men også flere andre steder op langs vestkysten. Det var begyndelsen til en veltilrettelagt aktion, - "det sidste store kup" så at sige. De vidste jo godt at jorden brændte under føderne på dem.

Tanken var den lige så enkle som geniale, nemlig at opkøbe en hel masse heste (men opkøbt een eller to ad gangen mange forskellige steder i landet), betale med store sedler og få penge tilbage i rede mønt og så iøvrigt senere sælge hestene i "Æ Sønden" så pengene på den måde blev hvidvasket. Men nu vakte det jo altså en vis opsigt at nogle simple hestehandlere alle steder betalte med flunklende nye 50 rdlr sedler. Bedre blev det ikke af at flere af dem blev genkendt selvom de optrådte under falske navne.


Men opklaringen var iøvrigt begyndt allerede to år tidligere, nemlig i efteråret 1773. Pga. forskellige forhold (bla. at den første mistanke blev rejst af en fordrukken tidl. birkedommer) blev den i første omgang forkludret. Men få dage efter de ovenfor nævnte episoder var de alle arresterede. Efter forskellige forhør på lokalt plan blev de i februar 1776 overført til Stokhuset i København, hvor de skulle afhøres "på den måde, som med haardnakkede Inkvisitter er befalet".!

Struensee havde jo afskaffet toturen, men efter hans fald var den blevet genindført i ved forordning af 29 okt 1772. De blev kort sagt gennempryglet - kattet - flere gange indtil de gik til bekendelse.

Tre af de tiltalte blev senere dødsdømt, men med den besynderlige tilføjelse, at to af dem burde benådes med livsvarigt og at kun een burde henrettes - og at det burde afgøres ved terningespil hvem af dem.

Det var Nicolai Busch, Niels Lassesgaard og skriveren Hans Peder Schmidt der deltog i det makabre terningespil, som foregik på selve skafottet og som ovenikøbet måtte gå om fordi der var to der kastede ens terninger.!

Taberen blev den unge Schmidt, som umiddelbart derefter blev henrettet.

Det er faktisk kun godt og vel 200 år siden dette foregik i fuld offentlighed og under stor festivitas i vort lands hovedstad.
 
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Copyright © 2004 by a.f.
webmaster@dis-danmark.dk