hammerum-herred.dk
Navigation
Gæster
Forside
Kirkebøger
Batch-Numre
Andre nævnelser
Skifter
Tingbøger
Fast ejendom
Lægdsruller
Familiestof
FS / AO / Wiberg
Kommunalstof
Andre kopier
Slægtstavler
Borris Seminarium
Andre afskrifter
Skat
Artikler
Fotoalbum
Gravsten
Links
Bøger
Søg
Søg i debatforum
Slægtsbøger
Forumindlæg
Kasper Hoddes endeligt - Om Kasper Hodde og An Mari Grønnning.
Mon det er nu, det vil være pasende at fortælle om den kendte Kjæltring Kaspar Hoddes begravelse.?

Kaspar Hodde var jo (omend ca. 20 år ældre) en fætter til Danmarks sidste frie Kjæltring Kjælle Kasper alias Kasper Madsen.

Kaspar Hodde havde i sine unge dage haft et par pigebekendtskaber (een af dem lejede han iøvrigt ud til en anden Kjæltring). Men i over 25 år var Ann Mari Grønning hans foretrukne maj'. De levede det 'frie' liv på godt og (især) ondt i mange år, indtil hun (i en kæmpebrandert) besluttede at nu kunne det være nok - og slog ham ihjel med tre slag af en stor sten.

Mange folkemindesamlere og lokalhistorikere har skrevet om dette. Jeg vil undtagelsesvis fravælge H.P. Hansen, og i stedet give give ordet til Dejbjerg forfatteren H.P. Jensen:

X----------------------
Om Casper er videre at fortælle: I sommeren 1882 blev der bygget et nyt stuehus ved Dejbjerg fattiggård, og ved arbejdet deltog Kjeld Nielsen, som var i tømrerlære.

En dag fortalte man, at der var fundet et lig oppe i heden, og at det skulle føres til fattiggården. Da Kjeld den næste morgen kom ind i laden, lå liget der; det var bundet til en dør, hvorpå man havde kørt det til gården. Kjeld kom forbi liget, men blev så ræd, at han krøb ud ad en luge, da han ikke turde gå samme vej tilbage.

Senere kom læge Kampmann og to andre læger fra Ringkøbing; Caspers lig blev båret ud vest for gården og undersøgt, og så blev det lagt i en sort kiste, over hvilken man lagde en møgfjæl. Og der blev Casper liggende!

Det var sidst i juni, varmen var voldsom, og der blev snart en frygtelig stank. Resultatet blev, at kisten revnede, og Kjeld blev sat til at lægge et jernbånd om. Efter arbejdet blev han voldsomt syg, og stiftfysikus Holst konstaterede, at han havde tyfus. - Men hvor har du fået det?" spurgte han. Kjeld fortalte nu om Casper og kisten. - Hvad! det er jo seks uger siden, man fandt ham - er han ikke begravet?" råbte Holst. - - Nej, han lå da uden for porten.

Det kan nok være, at Holst blev gal. Han ringede til politiet i Skjernbro og forlangte at få Casper jordet straks. Imidlertid var dette lettere sagt end gjort, thi ingen ville bære kisten. Endelig fik man fat i nogle kjæltringer, som hver fik to kroner for at transportere Casper til kirkegården, og om den tur siges - men der siges jo så meget - altså, der siges, at der var det største ligfølge, der er set i Dejbjerg. Følget bestod af - fluer!!!

Den sølle Kjeld lå syg i ni uger, inden han kom sig.
X-----------------------------

Historien er faktisk sand.

Ann Mari Grønning blev senere dømt til døden, men dog benådet. Hun sad 14 år i fængsel, og da hun slap ud fortsatte hun det 'frie' liv.

På sine gamle dage boede hun sammen med en anden af egnens kendte 'personligheder' Søren Hampen i Gjellerup. Her døde hun, af en overdosis brændevin, den 15 maj 1901 64 årgammel.

Vedr. Den unge Kjelds videre liv, læs H. P. Hansen "De gamle Fortalte" bind III, side 46

Skrevet af feldborg d. 26/06/2005 11:481 Kommentar(er) · 16674 Fremvisninger - Udskriv
Kommentarer

birthe.jensen d. 11/07/2013 14:16
Kasper Hodde er faktisk min tip-oldefar! Godt, at efterkommerne har haft mulighed for at udvikle sig til nyttige og ordentlige borgere i dette land. Men mulighederne har sikkert ikke været nemme for anerne. Vi andre er bare heldige at leve nu med andre muligheder end dengang!

Birthe Jensen
 
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Copyright © 2004 by a.f.
webmaster@dis-danmark.dk